Σόγια: ασφαλής τροφή?

Άραγε είναι η σόγια ασφαλής για την υγεία μας ή μήπως πρέπει καλύτερα να την αποφεύγουμε? 

Ως χορτοφάγος έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν εκφράσεις τύπου ''ούτε η σόγια που τρως κάνει καλό στην υγεία'' ,''η σόγια που τρως εσύ είναι μεταλλαγμένη'' , ''η σόγια προκαλεί καρκίνο'' και πολλά άλλα.

Η σόγια αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα εδώ και πολλά χρόνια καθώς κάποιοι μύθοι διαιωνίζονται μέσα από τα ΜΜΕ και το ίντερνετ. Ομολογώ ότι στην προσπάθεια μου να ενημερωθώ για την σόγια έπεσα πάνω σε μια πληθώρα από άρθρα τα οποία καταδίκαζαν την σόγια και μαντέψτε...δεν υπήρχε ούτε βιβλιογραφία ούτε καμία πηγή ή έρευνα που να πιστοποιούν ότι αυτά που στηρίζουν είναι αληθές. Για να είμαι σαφής, δεν είμαι φανατική υποστηρίκτρια της σόγιας, αλλά θέλω να διαβάζω τα μεν και τα δε πάντα βασισμένα όμως σε επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Πάμε όμως να δούμε που κατέληξα εγώ με βάση αυτά που διάβασα.

Τι είναι η Σόγια?

Η Σόγια είναι ένα φυτό που καλλιεργείτε κυρίως στην Ανατολική Ασία εδώ και 5000 χρόνια. Στην Ευρώπη έχει εισαχθεί τον 17ο αιώνα και καταναλώνετε συνήθως από χορτοφάγους ως υποκατάστατο του κρέατος. Κυρίως όμως καταναλώνεται στην Κίνα, εφόσον αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά φαγητά τους.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται?

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε την σόγια σε διάφορες μορφές όπως γάλα σόγιας, αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο, γιαούρτι σόγιας, σάλτσα σόγιας, τόφου, τέμπε, και φασόλια σόγιας ή ενταμάμε, μίσο, κιμάς σόγιας . Εκτός από τα προϊόντα της σόγιας μπορούμε να βρούμε την σόγια και σε άλλα προϊόντα όπως σε σοκολάτες, αλλαντικά, ζαχαρωτά, παιδικές τροφές, τσίχλες και άλλα πολλά.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση της?

Και εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα. Εγώ θα σας παραθέσω τα δικά μου συμπεράσματα για 5 σημεία που θεωρώ εγώ πιο σημαντικά.

1. Η σόγια περιέχει οιστρογόνα

Αρχικά, η σόγια περιέχει φυτικά οιστρογόνα τα οποία ονομάζονται ισοφλαβόνες, και τα οποία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα οιστρογόνα. Αναφορικά με τον καρκίνο, δεν υπάρχει καμία ακριβής επιστημονική έρευνα που να συνδέει την σόγια με τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, ορισμένες έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως η σόγια μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, αλλά αυτές οι έρευνες αποδείχτηκαν ανακριβής καθώς τα πειραματόζωα (τρωκτικά) επεξεργάζονται διαφορετικά τις ισοφλαβόνες από τον ανθρώπινο οργανισμό ενώ επίσης τα συμπληρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στα ζώα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό με την σόγια που καταναλώνει ο άνθρωπος.

Έχει επίσης ειπωθεί πολλές φορές πως η σόγια επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή τεστοστερόνης στους άντρες. Κι αυτό αποτελεί επίσης ένα μύθο καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις περί αυτού, με βάση τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί.

2. Προκαλεί καρκίνο του μαστού

Και πάλι ο λόγος στις ισοφλαβόνες οι οποίες δρουν σας οιστρογόνα στον σώμα μας. Ο καρκίνος του μαστού χρειάζεται οιστρογόνα για να αναπτυχθεί και έτσι έγινε η σύνδεση ότι η σόγια προκαλεί καρκίνο του μαστού. Παρ' όλα αυτά συνοψίζοντας μέσα από έρευνες που έχουν γίνει, η κατανάλωση σόγιας με μέτρο είναι ασφαλής για την υγεία των γυναικών σε κάθε ηλικιακό στάδιο.

3. Αλλεργίες

Η σόγια έχει επίσης κατηγορηθεί ότι προκαλεί συχνά αλλεργίες. Άδικα εφόσον μόνο το 0,2% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει αλλεργία στην σόγια. Αντιθέτως, η νούμερο 1 τροφή που προκαλεί αλλεργίες στους ανθρώπους είναι το αγελαδινό γάλα!

4. Είναι μεταλλαγμένη

Πόσες φορές το έχω ακούσει! Όντως στην Αμερική πάνω από το 90% της σόγιας που παράγεται είναι μεταλλαγμένη. Παρ' όλα αυτά στην Ευρώπη έχει απαγορευθεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων προς ανθρώπινη κατανάλωση. Εάν όμως ανησυχείτε για αυτό τότε καλό είναι να ελέγχετε την συσκευασία εάν αναγράφει GMO free. Ωστόσο, στην Ευρώπη επιτρέπεται η χρήση μεταλλαγμένης σόγιας για ζωοτροφές τις οποίες καταναλώνει ο άνθρωπος έμμεσα μέσω των ζωικών προϊόντων. Έτσι, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσετε μεταλλαγμένη σόγια μέσα από τα ζωικά προϊόντα παρά από τα παράγωγα της σόγιας.

5. Καταστρέφει το περιβάλλον

Η καλλιέργεια σόγιας όντως καταστρέφει το περιβάλλον και πιθανόν να είναι το μοναδικό επιχείρημα που δεν αποτελεί μύθο. Για να είμαστε όμως συγκεκριμένοι μόνο το 6% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας καταναλώνετε από τον άνθρωπο ενώ το 80% προορίζεται για ζωοτροφές και το υπόλοιπο για άλλες χρήσεις.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν συμπεράσματα μέσα από εμπεριστατωμένα άρθρα βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες. Πιο κάτω θα βρείτε links με τα άρθρα και τις πηγές από όπου πήρα όλες τις πληροφορίες και εκεί μπορείτε να διαβάσετε και να ψάξετε περισσότερο εάν σας ενδιαφέρει.

Η δική μου άποψη παραμένει η ίδια! Το κλειδί για ένα υγιεινό τρόπο ζωής είναι η κατανάλωση αληθινού φαγητού χωρίς συντηρητικά και επεξεργασία. Πολλές φορές η σόγια μπορεί να αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή από άλλα τρόφιμα. Υπάρχουν όμως και τα προϊόντα σόγιας π.χ. τα μπιφτέκια, η soya sauce κ.α. που περιέχουν ψηλά επίπεδα λίπους, αλάτι και ζάχαρη αλλά δεν θα επηρεαστεί η υγεία σας εάν τα καταναλώνεται με μέτρο. Και σίγουρα η σόγια δεν θα είναι αυτή που θα ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα υγείας που ανέφερα πιο πάνω αλλά η συνεχής επιλογή ''κακών τροφίμων'' που βλάπτουν την υγεία μας αλλά και των παιδιών μας.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε