Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα?

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως το ρύζι που καταναλώνουμε περιέχει υψηλά επίπεδα αρσενικού. 

Τι είναι το αρσενικό?

Το αρσενικό είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει φυσιολογικά στο περιβάλλον. Βρίσκεται στο νερό, στον αέρα, στα φυτά, στα ζώα και στο έδαφος.

Σίγουρα μπορεί να αναρωτιέστε πως μπορεί να είναι κακό κάτι που είναι φυσικό.

Και εδώ έρχεται ο άνθρωπος. Το αρσενικό χρησιμοποιείται στα λιπάσματα και στα εντομοκτόνα με αποτέλεσμα τα επίπεδα αρσενικού στο έδαφος να αυξάνονται κατά πολύ. 

Το αρσενικό υπάρχει σε δύο μορφές: την οργανική μορφή και την ανόργανη. Το αρσενικό σε ανόργανη μορφή θεωρείται τοξικό και ακόμα και στην Αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν ως δηλητήριο. Το συναντάμε επίσης και σε άλλες τροφές όπως π.χ. στα κοτόπουλα εφόσον χρησιμοποιούν αρσενικό στην τροφή τους έτσι ώστε να μεγαλώνουν πιο γρήγορα.

Πως το αρσενικό μολύνει το ρύζι?

 Όταν το αρσενικό βρίσκεται στο έδαφος τα φυτά απορροφούν μερική ποσότητα από αυτό. Με το ρύζι όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.Το ρύζι καλλιεργείται σε παραπόταμες περιοχές και εκτάσεις που πλημμυρίζουν με νερό με αποτέλεσμα το ρύζι να απορροφά εώς και 10 φορές περισσότερη ποσότητα αρσενικού σε σχέση με άλλους σπόρους. Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το ρύζι έχει την τάση να απορροφά από το χώμα τα διάφορα φυτοφάρμακα καθώς και τα διάφορα βιομηχανικά τοξικά απόβλητα. 

Τι προκαλεί το αρσενικό στην υγεία μας?

Αρχικά δεν μπορούμε να διακρίνουμε κατά πόσο το αρσενικό βρίσκεται στο φαγητό ή στο ποτό μας εφόσον δεν έχει ούτε οσμή ούτε γεύση. Μέσα βάση το CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ο οργανισμός μας αποβάλει το μεγαλύτερο μέρος του οργανικού και ανόργανου αρσενικού μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά μερικό από το ανόργανο αρσενικό- που είναι και το πιο τοξικό- θα παραμείνει μέσα στον οργανισμό μας για μήνες ή και για ακόμα περισσότερο.

Τι προκαλεί όμως στην υγεία μας? Η συχνή έκθεση στο ανόργανο αρσενικό, ακόμα και σε μικρή δόση, μπορεί να προκαλέσει:

  • Στομαχόπονο
  • Πονοκέφαλο
  • Υπνηλία
  • Κοιλιακό πόνο και διάρροια
  • Σύγχυση

Οι μεγαλύτερες δόσεις ανόργανου αρσενικού μπορούν να επηρεάσουν σοβαρότερα την υγεία μας. Κάποια από τα συμπτώματα είναι:

  • Καρκίνο
  • Δερματικές Αλλοιώσεις
  • Διαβήτη Τύπου 2
  • Καρδιακά νοσήματα
  • Υψηλή πίεση

Πως να μειώσουμε το αρσενικό στο ρύζι?

Με βάση μια έρευνα που έγινε το 2015 από τον καθηγητή Andy Meharg ο οποίος έχει μελετήσει το αρσενικό για δεκαετίες, η καλύτερη μέθοδος είναι να μουλιάσουμε το ρύζι σε νερό από το προηγούμενο βράδυ και έτσι τα επίπεδα αρσενικού μπορούν να μειωθούν εως και 80%. Επειδή όμως είμαστε άνθρωποι και ξεχνάμε, σε περίπτωση που ξεχάσετε να βάλετε το ρύζι στο νερό, μπορείτε να το ξεπλύνετε πολύ καλά με άφθονο νερό και έπειτα να το βράσετε μέσα σε περισσότερο νερό, για παράδειγμα 1φλ ρύζι μέσα σε 5φλ νερό.

Επίσης, καλό να είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση και στα παράγωγα του ρυζιού όπως ρυζογκοφρέτες, γάλα ρυζιού, δημητριακά ρυζιού κ.α.

Είναι καλό να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα τρόφιμα που τρώμε. Παρ' όλα αυτά δεν χρειάζεται ούτε να υπερβάλλουμε ούτε να πανικοβαλλόμαστε. 

Έτσι, καταναλώνουμε ρύζι με μέτρο, κι όταν το κάνουμε το κάνουμε σωστά! 





Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε