Φαλάφελ με νηστίσιμη σως
Ίσως τα ωραιότερα φαλάφελ που έχω φάει! Εάν δεν σας αρέσουν τα ρεβύθια στην αυθεντική τους μορφή είναι ένας τρόπος να τα μεταμορφώσετε σε αυτό το χορτοφαγικό street food. Για μένα αποτελεί το ιδανικό ''junk food'' πάντα όμως στην υγιεινή του έκδοση. Είναι ιδανικό για την νηστεία, για χορτοφάγους και vegans!


Υλικά:
2 κούπες βρασμένα ρεβύθια ή κονσέρβα (είναι περίπου 150γρ άβραστα) *τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ
1 κρεμμύδι
3σκ. σκόρδο
1κ.γ. αλάτι
1/2κ.γ. πιπέρι
1κ.γ. κύμινο
1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα κόλιαντρο ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
2κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 κούπας βρώμη
3κ.σ. νερό
Για την σως:
3κ.σ. φυτικό γιαούρτι ή κανονικό
2κ.σ. ταχίνι
1κ.σ. λεμόνι
3κ.σ. ζεστό νερό

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
2. Αρχικά βάζουμε στο μπλέντερ την βρώμη μας και την κτυπάμε μέχρι να γίνει αλεύρι. Την βάζουμε σε ένα μπολ.
3. Μετά στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά για τα φαλάφελ εκτός την βρώμη και κτυπάμε καλά για να γίνουν ένα μείγμα. Μπορεί να χρειαστεί να ανοίξετε κάποιες φορές το μπλέντερ για να ανακατέψετε.
4. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε στο μπολ με την βρώμη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Εάν δείτε ότι θέλει περισσότερο αλεύρι ή αντίστοιχα νερό προσθέτετε.
5. Απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί και πλάθουμε μικρά στρογγυλά φαλάφελ και πιέζουμε λίγο στην μέση να γίνουν πιο πλατιά.
6. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά την κάθε πλευρά, σύνολο 20 λεπτά.
7. Μέχρι να ψηθούν τα φαλάφελ μας ας ετοιμάσουμε την σως. Σε ένα μπολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και είναι έτοιμο. Τόσο απλό και γρήγορο.
8. Εγώ τα συνόδευσα με αραβική πίτα και λαχανικά.
Μερίδες: 13 μερίδες
Θερμίδες: 150kcal ανά μερίδα
Σως: 2 Μερίδες
Θερμίδες: 300kcal ανά μερίδα